Отворена изложба ,,Различитост повезује“

 Поводом обележавања Међународног дана архива и у оквиру манифестације "Врањско културно лето 2024" у Галерији Народног музеја у Врању отворена је изложба архивских докумената и фотографија под насловом "Различитост повезује" која је настала заједничким радом историјских архива у Лесковцу, Пироту, Прокупљу, Нишу, Врању и Зајечару.

Приређивачи изложбе, Снежана Радовић и Игор Ракић, су на по три паноа, са одабраним документима који се чувају у збиркама Varia, представили сваки од архива учесника и архивску грађу која сведочи о друштвено-економским и политичким приликама, животу и раду грађана на југу земље.

Изложбу је отворио заменик градоначелника Милан Илић. ,,Веома сам поносан на чињеницу да установе културе, уз подршку града, негују културу сећања и поред редовних активности настоје да обележе све датуме који се односе на делатност којом се баве. Зато смо и сви ми данас овде да обележимо 9. јун, Међународни дан архива. Дан који је установљен са циљем да развије свест јавности о значају архивске грађе као културном благу, које је неопходно сачувати од пропадања и заборава. Тим пре, јер управо та архивска грађа полазна је основа за  истраживање прошлости, бележење историје једног народа и настајање нових дела. Изложба која је пред нама има посебну вредност јер је у њеној реализацији учествовало 6 архива, укључујући и Историјски архив ,,31. јануар“ Врање. Појединачна документа која се налазе на паноима пред нама сведоче о политичким, привредним и другим приликама које су се дешавале у различитим временским епохама у градовима чији су архиви учествовали у реализацији изложбе. С тога можемо да створимо слику о томе шта су били приоритети друштва и како се тада живело“, истакао је Илић.

Присутнима се обратио и директор Историјског архива ,,31. јануар“ Врање, Ненад Јовић. ,,Међународни дан архива, 9. јун, светска архивска заједница, а у оквиру ње и српска заједница архива с Архивистичким друштвом Србије и Друштвом архивских радника Војводине, обележава као прилику да институције, удружења и професионалци који се баве архивирањем допринесу развоју свести о важности подржавања архива и професије архивисте. Жеља је да обележавањем овог дана подстакнемо и развијемо свест јавности о архивској грађи као културном и споменичком благу које заслужује да буде сачувано од заборава, пропадања, уништења, а првенствено као основа за писање историје и памћење једног народа. Јер народ без историје и памћења, као и писаних докумената која то потврђују, престаје да постоји. Међународни дан архива је прилика када архиви упознају јавност са својом стручном, културном, научном, административном и услужном делатношћу, као и са вредним историјским писаним благом о којем воде бригу”, рекао је Јовић.

О изложби је говорила Натали Величковић, архивски саветник из Нишког архива. ,,Ова поставка је дело заједничког рада Историјских архива из Врања, Ниша, Лесковца, Прокупља, Пирота и Зајечара и Врања. Аутори изложбе су Снежана Радовић и Игор Ракић из Историјског архива Ниша. Ова изложба указује на значај повезивања архива, како у региону, тако и земљи и на међународном плану“, истакла је Натали Величковић.

Изложба ће за јаност бити отворена до 16. јуна 2024. године.

 

 

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу