Отворена изложба и представљена књига о Сарајевском атентату

Поводом Дана града у Галерији музеја отворена значајна поставка докумената и промовисана књига ,,Сарајевски атентат – повратак документима''

     Под покровитељством Града Врања, у оквиру обележавања Дана града, Историјски архов ,,31. јануар'' Врање организовао је изложбену поставку ,,Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине'' и представљање књиге ,,Сарајевски атентат – повратак документима'' др Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије.

     Сарајевски атентат као повод за Први светски рат и прилике пре и после атентата, врло су важна тема за читав српски корпус, јер говоре о слободарском духу и идејама српског национа у једном веома важном историјском тренутку на простору Балкана који је одувек био на мети освајача. Захваљујући вешто одабраној архивској грађи и фото-документацији изложба на прегледан и занимљив начин осветљава Сарајевски атентат, који је Аустроугарској монархији послужио као повод за отпочињање рата против Краљевине Србије, који је прерастао у, до тада, невиђени ратни сукоб и разарања на тлу Европе. Изложба броји 15 паноа са веома значајним документима, а Врање је први град у Србији у којој је поставка представљена.

     Књига др Мирослава Перишића „Сарајевски атентат: повратак документима” осим уводне студије, доноси и око 400 страница архивске грађе о Видовданском атентату међу којима и комплетну оптужницу и одбрану Принципа и другова, резултате истраге и пресуду. Вредност Перишићеве књиге проистиче из тога што је конципирана проблемски, па се у њој инсистира на новом промишљању узрока, последица и околности атентата. Други, не мање важан квалитет, јесте провера постојећих и потрага за новим историјским изворима.

     На промоцији су  говорили ауторка изложбе мр Данијела Мрда, директорка Архива Босне и Херцеговине, проф. др Драга Мастиловић, директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, као и Александар Костовић, заменик начелника општине Источно Сарајево. У име домаћина госте је поздравио директор Историјског архива ,,31. јануар'' у Врању, Саша Стаменковић. Врањанци ће ову значајну поставку у Галерији Народног музеја моћи да разгледају до средине фебруара.

Снимак са отварања изложбе и предтсвљања књиге можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=9Hcpl7P1wF4

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу