Изложба - -За крст часни и слободу златну

Историјски архив „31. јануар“ у Врању поводом 50 година рада и 100 година балканских ратова и Кумановске битке припремио је и представио врањској публици изложбу архивских докумената под називом „За крст часни и слободу златну“. Отварање изложбе било је 3. октобра 2012. године у Галерији Народног музеја. На изложби је беседу о балканским ратовима одржао Дејан Антић, асистент на Филозофском факултету у Нишу. Изложбу је отворио председник Скупштине града Дејан Тричковић. О изложби су говорили директор Архива Добринка Лозановска Илијев и аутор изложбе Бранка Јаначковић. Изложба ће бити отворена до краја месеца октобра 2012. године.

На изложби је представљено 97 писаних докумената и фотографија. Писани документи потичу из Војно-историјског института. Већи део фотографија припада Народној библиотеци Србије, а само неколико су из „Ратног фото албума 1912-1915“ фоторепортера Ристе Марјановића. Разне наредбе Врховне команде српске армије, наредбе и заповести команданата дивизија, депеше и телеграми сведоче о борбеним дејствима српских јединица. Фотографије настале на Кумановском, Битољском бојишту, као и фотографски снимци код Једрена у Тракији, дају слику борбених положаја наших ратника. На изложби су представљене и фотографије настале приликом ослобођења Косова и Метохије. Ова изложба сведочи о ослободилачким ратовима Краљевине Србије и јуначкој и храброј борби српских војника.

 

Изложба је саставни део Програма за обележавања 100 година од ослобођења јужних крајева Србије и 100 година од Кумановске битке.

Репортажу локалне РТВ Врање погледајте овде.

Инфо

Aдреса: Партизанска 17/a 
Tелефон:017/ 423-334, 017/417-042
E-маил:
 istarhivvr@gmail.com 
Инстаграм:@аrhivvranje

Пријава на мејл листу