Kонтакт

Банери


Југ Србије у Великом рату ПДФ Штампа Eл. пошта

У организацији Града Врања, Историјског архива "31. јануар" и Народног музеја Врање, а поводом Дана ослобођења Врања у Првом светском рату, у уторак, 04. октобра 2016. године у 12 часова у Галерији Народног музеја у Врању отворена je изложба Народног музеја у Лесковцу "Југ Србије у Великом рату".

Народ југа Србије је у току Првог светског рата слободи земље дао значајан допринос и ушао у поменик страдања, али и поменик патриотизма и јунаштва. Бранећи своју земљу и свој национални опстанак храбро се борио у јединицама Моравске дивизије, гинуо на Церу, Колубари и Дрини, у одбрани Београда. Страдао у Топличком устанку 1917. године, када га је бугарски окупатор сурово казнио (посебно устаничке крајеве), крварио на Горничеву и Кајмакчалану, у пробоју Солунског фронта - до коначног ослобођења земље и повратка на свој праг, каже се у уводној речи аутора изложбе Мире Ниношевић и Верољуба Трајковића.

Многобројној публици пригодним говором најпре се обратио историчар Дејан Антић. Присутне је затим поздравио и у име организатора, Историјског архива "31. јануар" Врање и Народног музеја Врање, захвалио Народном музеју Лесковца, ауторима изложбе и Граду Врању, који су омогућили ову поставку, в.д. директора Историјског архива Врање Боривоје Манасијевић. Потом је, у име Града Врања, изложбу свечано отворио председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић.


Снимак локалне RTV Focus можете погледати овде
 


 


 

 

 

Анкета

Оцените сајт Историјског архива
 

Број посета

262372
Овог месеца1317

Израда презентације

 
  
Forum