Kонтакт

Банери


Промоција Монографије “Шпијунско ратовање Краљевине Србије уочи Великог рата” у Дому Војске Србије ПДФ Штампа Eл. пошта

 

 

У Атријуму Дома Војске Србије у Београду 6. фебруара 2015. године одржана је промоција монографије „Шпијунско ратовање Краљевине Србије уочи Великог рата“, аутора проф. др Милана Мијалковског, проф. др Душка Томића, пуковника Звонимира Пешића и дипломираног политиколога Зорана Антића.

Монографија представља аргументовано и комплексно објашњење једне недовољно познате сфере националне безбедности Кнежевине/Краљевине Србије у периоду од 1878. године, када је српско национално питање постало актуелно европско питање, до избијања Великог рата 1914. године.

Пред препуним Атријумом о књизи су говорили издавачи  проф. др Владимир Томашевић, декан Факултета за инжињерски менаџмент и Сузана Петровић, директорка Историјског архива „31. јануар“ из Врања , те рецензент проф. др Бранко Крга и аутори монографије.

О учешћу Србије у Великом рату, о величанственим победама на Колубари и Церу, о јунаштву њених ратника, о трагичном повлачењу према Албанији и херојском повратку након пробијања Солунског фронта, постоје бројни радови у нашој историографији. Оно што у њој недостаје јесу теме обрађене у овој књизи, а то је обавештајни или шпијунски рат. Нешто више о томе говорили су и сами аутори, свако из угла грађе коју је обрађивао током писања.

„Између корица ове књиге је све оно до чега смо дошли истражујући ову тему, а посебан значај има чињеница да је рукопис писан са историјске дистанце од једног века“, истакао је пуковник Пешић.

О важности познавања националне историје, јер историја се понавља, говорио је и градоначелник Врања, политиколог, Зоран Антић.

„Ништа се на Балкану не дешава случајно и нисмо водили ниједан рат који нам није наметнут. Геополитичке константе су исте као и пре сто година, оно што се дешавало тада дешава се и сада“, рекао је Антић.

У уметничком делу програма наступили су Драган Станковић, Бранимир Стошић Каце, Ивана Тасић и Слободан Јовановић.

 

 

 

 

 

 


 

Анкета

Оцените сајт Историјског архива
 

Број посета

154248
Овог месеца1188

Израда презентације

 
  
Forum