Kонтакт

Банери


Срески комитет Савеза комуниста Србије Среза босилеградског - Босилеград 1944-1955 ПДФ Штампа Eл. пошта

Крајем децембра 1944. године, изабран је Срески комитет Комунистичке партије Југославије за подручје среза босиљградског са седиштем у Босиљграду.

Задаци Среског комитета произилазили су из програма и Статута КПЈ, програмских докумената и одлука ЦК КПЈ и ЦК СКС и конкретних проблема који су се јављали на подручју деловања ове партијске организације. Извештај о својој активности Комитет је подносио Среској партијској конференцији и вишим партијским органима.

После [естог конгреса КПЈ, новембра 1952. године, СК КПЈ среза босилеградског мења назив у Срески комитет Савеза комуниста среза босилеградског у Босилеграду.

Са укидањем среза босилеградског у Босилеграду, 24. јуна 1955. године, престао је да функционише и Срески комитет Савеза комуниста Србије у Босилеграду.

Фонд је преузет од Општинског комитета СКС Врање 1970. године (књига пријема бр. 117).

Обрада фонда у Архиву завршена је 1978. године а грађа је сређена по врстама списа. Фонд је непотпун.

Садржи грађу за период: 1951-1955, 1 кутија списа.

Списи 1951-1955.

Грађа садржи: записнике са седница Комитета, извештаје, разне статистичке податке и платне спискове. У овим списима садржани су подаци о организационом стању; деловању непријатељских организација; исхрани и снабдевању; раду СРЗ; изборима органа власти; раду КНОЈ-а и НМ; делатности свештеника и др.

Фонд је микрофилмован.

Обавештајно средство: сумарни инвентар.

 

Анкета

Оцените сајт Историјског архива
 

Број посета

262384
Овог месеца1329

Израда презентације

 
  
Forum